Nyhedsarkiv » Sats på de klassiske dyder

02.11.2011

Af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Når jeg lytter til nogle politikeres ønsker for dansk svineproduktions fremtid, har jeg det som kaptajnen på Titanic, som netop er blevet bedt om at sætte fuld kraft frem direkte mod isbjerget. Mere økologi og flere grise på friland, færre grise pr. kuld, ingen kastration (og da slet ikke uden bedøvelse), ingen halekupering, mindre medicinanvendelse, mere luftrensning osv. Helt ærligt, produktionen af svinekød fra økologiske- og frilandsbesætninger udgør i dag cirka én procent af hele Danmarks svineproduktion, hvilket siger meget om forbrugernes vilje til at betale ekstra for specialprodukter. Man kan selvfølgelig tvinge pengene op af skatteborgernes lommer ved at give tilskud til både dit og dat, men hvorfor ikke i stedet kaste et blik på det kvalitetsprodukt vi allerede fremstiller og som er efterspurgt i hele verden på grund af sin høje kvalitet?

Jeg ville ønske, mange flere tog imod Danske Svineproducenters tilbud om at komme på besøg i en moderne svineproduktion, fordi jeg er overbevist om, at langt de fleste ville bakke op om den måde vi producerer grise på i dag, hvis de ikke skulle se virkeligheden gennem mediers og interesseorganisationers filter.
Vejen frem for det store flertal af danske svineproducenter er endnu højere effektivitet i form af flere fravænnede grise pr. årsso produceret med de lavest mulige omkostninger. Fuldstændig ligesom de fleste andre produktionsvirksomheder her i landet. Det betyder ikke, at man derved må gå på kompromis med hverken arbejdsmiljø-, fødevaresikkerheds- eller dyrevelfærdsregler. Den slags har vi meget bedre styr på i Danmark end i resten af verden, og det skal vi blive ved med. Men lad os nu ikke gøre os bedre end vi er. Vi kan ikke imødekomme nye ønsker, når pengekassen er tom, og ingen vil betale ekstra for varen.Så kan man ligeså godt sige, at dansk svineproduktion i sin nuværende størrelse ikke længere er velkommen i Danmark.

Svinekød kommer vi aldrig til at mangle, men investeringerne i fremtidens svineproduktion vil flytte til udlandet sammen med de godt 43.000 arbejdspladser, erhvervet skaber i samarbejde med slagterier og følgeindustri. De titusindvis af højtuddannede medarbejdere, der i dag udgør en unik kompetenceklynge indenfor global fødevareproduktion, risikerer også at blive arbejdsløse. Det bliver i hvert fald svært at opretholde innovationen, hvis man ikke længere har produktionen.

OK