Nyhedsarkiv » Vi vil ikke reguleres efter ministerens mavefornemmelse
Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter
Der er helt klart en grænse for, hvor meget man kan reducere antibiotikaforbruget i svineproduktionen, uden at det går mærkbart ud over dyrevelfærden. Og jeg ville bestemt foretrække, at den grænse blev fastsat af fagfolk og ikke af fødevareministerens mavefornemmelse.
I Fødevareministeriet arbejder man lige nu på en model for, hvordan man kan skærpe Gult Kort-ordningen og derved skære yderligere ned på svineproducenternes antibiotikaforbrug. Det sker selvom danske svineproducenter de seneste år har gjort en kæmpeindsats for at reducere antibiotikaforbruget i staldene. Vi har skåret 20 procent af det generelle antibiotikaforbrug og stort set elimineret brugen af de særlige typer antibiotika, der kan være livsvigtige til behandling af mennesker.
Vi er meget tæt på grænsen for, hvad der kan lade sig gøre, med mindre ministeren ønsker, at vi skal slå syge dyr ihjel i stedet for at behandle dem.
Den vurdering deles af mange i branchen og af fødevaremyndighedernes egen rapport, Dyrevelfærd i Danmark 2011, fremgår det blandt andet, at ”Branchen og mange dyrlæger er faktisk bekymrede for, at et begrænset forbrug af antibiotika vil kunne medføre nedsat dyrevelfærd som følge af manglende, forkert, utilstrækkelig eller for sen behandling af syge dyr.”
Kære fødevareminister. Da Gult Kort-ordningen blev indført var målet at reducere antibiotikaforbruget med 10 procent. Vi er allerede nået dobbelt så langt. Skulle vi ikke starte med at fejre succesen sammen, og så vente med at indføre ny lovgivning til vi har set nærmere på virkning og ikke mindst bivirkning ved så drastiske ændringer i produktionen?