Fremtiden for dansk svineproduktion skal ikke baseres på tro, og derfor kommer fødevareminister Mette Gjerskov til at kigge langt efter det efterlyste medspil fra landbrugets side i bestræbelserne på at gennemføre en grøn omstilling af erhvervet.
Jeg tror, at der ligger en grøn omstilling derude, og jeg tror, det er vejen frem, siger fødevareminister Mette Gjerskov til netavisen Altinget.dk, men tro er ifølge formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, slet ikke tilstrækkeligt til kaste sig ud i en gennemgribende omlægning af et af landets vigtigste eksporterhverv.
- For få år siden var det bilparken, som med massive offentlige tilskud på rekordtid skulle omlægges til elbiler. Investeringen blev en kæmpe fiasko, men det holder ikke politikerne fra at kaste sig ud i en endnu større satsning, nemlig en såkaldt grøn omstilling af dansk landbrug, hvilket i værste fald kan trække tæppet væk under et af Danmarks vigtigste eksporterhverv, hvis ikke markederne udvikler sig i den retning, som fødevareministeren tror og håber. Politikere er bare ikke de bedst egnede til at forudsige, hvordan markederne vil udvikle sig, og derfor skal de holde sig fra at udpege fremtidens succeser på bekostning af de nuværende, siger Henrik Mortensen.
Er tro så nok?, spørger Altinget.dk’s journalist i artiklen, og ministeren svarer: Nej, men den grønne omstilling bliver underbygget af meget fakta, som viser, at den virker. Og vi skal ikke falde tilbage til tidligere tiders ønske om øget landbrugsstøtte og mere forurening. Det er ikke den vej, vi skal gå, siger Mette Gjerskov.
Fakta er, at vi i dag kan producere to slagtesvin med samme miljøbelastning, som ét slagtesvin havde i 1985. Udskillelsen af kvælstof og fosfor er halveret for hvert kg produceret svinekød, og tabet af ammoniak er på kun en tredjedel af niveauet i 1990. Succesen er fuldstændig forbigået fødevareministerens opmærksomhed, som oplever landbruget som et erhverv, der er gået i “gammeldags-mode” og vil have landbrugsstøtte og mindre miljøregulering.
- Det er tværtimod ministeren, der er gået fuldstændig i stå, når hun anbefaler økologisk svineproduktion, der har en dokumenteret merudledning af kvælstof på flere gange så meget som konventionel svineproduktion. Man kan sagtens producere velfærdsgrise uden at gå på kompromis med hverken natur og miljø, men det kræver, at ministeren dropper sin enøjede markedsføring af økologien som det eneste rigtige og stopper tvangsfodringen med økologi i de offentlige køkkener for i stedet at give forbrugerne noget reel information om mulighederne for at betale en beskeden merpris for den velfærd de ønsker, siger Henrik Mortensen.
Der er nok nogle, som vil påstå, at fødevareministeren lever i en fantasiverden, men der findes faktisk et land, som på fødevaremessen i Berlin slår sig op på at være 100 procent økologisk. Det er Mongoliet.
Udviklet af landIT