Nyhedsarkiv » Fakta om smågrisedødelighed, halekupering og kastration

23.01.2014
Når DR Dokumentar i aften kl. 20.30 blænder op for udsendelsen Det store Svinerige bliver der blandt andet stillet skarpt på smågrisedødeligheden i dansk svineproduktion, men vi har absolut intet at skamme os over. Ifølge de seneste opgørelser fra 2012 fødes der hver dag 107.180 grise i Danmark. Cirka 10.800 af grisene er døde ved fødslen, dem får vi aldrig liv i, og lidt over 13.000 dør inden fravænning. Det giver en total pattegrisedødelighed på knap 24.000 grise om dagen eller hvad der svarer til 22,4 procent.  
 
Tilsvarende har den økologiske produktion ifølge en rapport fra Aarhus Universitet en totaldødelighed på 33 procent. Forudsat at de økologiske søer får samme antal totalfødte grise pr. so og havde et antal søer tilsvarende den konventionelle produktion, ville der hver dag skulle destrueres over 35.000 smågrise.
 
Klik her - og læs rapporten fra Aarhus Universitet
 
Halekupering forventes også at blive et stort kritikpunkt i udsendelsen, men heller ikke her, har kritikerne nogen god sag. Ifølge Effektivt Landbrug i går har specialgrise som for eksempel økogrise, frilandsgrise og Antoniusgrise fra dobbelt til op mod fire gange så meget halebid som konventionelle grise til trods for ekstra plads og halm. Det viser bare, at det giver rigtig god mening at fortsætte med det lille indgreb. Data stammer fra Danish Crown, hvor man i mere end tre år har registreret halebid fordelt på de forskellige typer grise. 
 
Kastration kan vi hurtigt blive enige om at holde op med, hvis vores kritikere vil garantere, at vi stadig kan afsætte grisene på alle vores markeder. 
OK