Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Adskillige medier bringer i dag historien om, at svinefarme i nabolaget mangedobler risikoen for smitte med resistente bakterier. Frejdigt konkluderer man, at der er 13 gange så stor risiko for at blive smittet med resistente MRSA-bakterier, hvis man bor i en kommune med mange svin, men konklusionen er både misvisende og underlødig.
Det er fagbladet Ingeniøren, som er kilde til historien. Med henvisning til amerikanske undersøgelser har Ingeniøren også tidligere offentliggjort lignende artikler med samme konklusion, men både de danske og de amerikanske studier lider under den kæmpestore fejlkilde, at også landmænd og medarbejdere i landbruget indgår i undersøgelserne. Man kan derfor ikke sige noget som helst fornuftigt om risikoen ved blot at være nabo til en svineproduktion.
Klik her – og læs Statens Serum Instituts vurdering af de amerikanske undersøgelser.
Der er ingen grund til at være bekymret for smitte med MRSA cc398, hvis man ikke arbejder med levende dyr eller bor sammen med personer, der arbejder med levende dyr. Dette fremgår helt tydeligt af
Sundhedsstyrelsen oplysning om husdyr-MRSA.
For personer uden for landbruget er risikoen for at blive smittet med en af de hundredevis af andre typer MRSA under alle omstændigheder væsentligt større end risikoen for at blive smittet med MRSA cc398, og risikoen for at blive syg af smitten er også væsentligt mindre ved cc398 end ved smitte med en af de mange andre typer MRSA.
Det er ikke det indtryk man får, når man læser om MRSA i medierne.
Husdyr-MRSA er først og fremmest noget, som dem der arbejder med husdyr skal forholde sig til. Alt tyder på, at den resistente stafylokokbakterie MRSA er almindeligt udbredt i den danske husdyrproduktion, ligesom den har været det blandt husdyrproducenter i resten af Europa i årevis. Det betyder, at vi landmænd skal tage en række forholdsregler, når vi forlader stalden, så vi minimerer risikoen for at tage bakterien med ud til omgivelserne.
Set i et helbredsperspektiv bør det for naboer vække større bekymring, om der for eksempel fyres op i brændeovnen, end om vedkommende producerer grise, da brændeovnen jf. en rapport fra 2012 er skyld i mellem 200 og 1000 årlige dødsfald.