Af Henrik Mortensen
Debatindlæg bragt i Politiken den 27. marts 2016.
I et debatindlæg i Politiken søndag den 20. marts kritiserer lektor i bioetik Mickey Gjerris statens nye mærkningsordning for dyrevelfærd.
Han mener ikke, at den nye stjerneordning er en garanti for gladere grise, og at den er henvendt til hykleriske forbrugere.
For det første undrer det mig, at en forsker i dyreetik og oven i købet medlem af Etisk Råd ikke bifalder ethvert initiativ med henblik på at hæve dyrevelfærden for vores produktionsdyr. Uanset hvem, der tager initiativet.
Mickey Gjerris mener, at den nye mærkningsordning er en gave til hykleriske forbrugere, der ikke kan gennemskue den nye ordning.
Jeg har modsat Mickey Gjerris stor tiltro til, at vores forbrugere sagtens kan overskue tre niveauer af dyrevelfærd, for det er intet i forhold til, hvad forbrugerne ellers skal kunne gennemskue, når de handler dagligvarer.
Mickey Gjerris argumenterer med, at også Coop, Dyrenes Beskyttelse og Forbrugerrådet Tænk kritiserer den nye statskontrollerede stjerneordning.
At inddele dyrevelfærd i niveauer er en vanskelig ting, idet ejer og medarbejder oftest er vigtigere end staldsystem, når det kommer til dyrevelfærd. Eksempelvis kan et frilandssystem med dårlig driftsledelse sagtens betyde at grisene er syge, mistrives og har dårlig dyrevelfærd.
Når det er sagt, så synes jeg, der alt andet lige er god logik i tankerne bag den nye statskontrollerede stjerneordning, og kan den skaffe en større efterspørgsel efter og dermed fremme specialproduktionen, så er det positivt,
Jeg betragter stjerneordningen som en god og troværdig måde at brande god dyrevelfærd på og indeholder flere af de elementer som Dyrenes Beskyttelse ønsker implementeret . Den nye mærkeordning vil have et overlap til eksisterende ordninger som eksempelvis. ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”, der kun anbefaler det højeste niveau, hvor det dermed bliver det et enten -eller, og det tror jeg ikke er en gunstig udvikling for hverken forbrugere eller producenter.
Generelt går vi i svineproduktion meget op i at passe godt på vores dyr, og vores lovgivne dyrevelfærdsniveau er højt i forhold til mange af vores udenlandske konkurrenter, men vi vil selvfølgelig gerne producere det forbrugerne efterspørger i Danmark og i de 140 lande vi eksporter til. Vi har alle brug for en konkurrencedygtig udvikling , og derfor er jeg også glad for, at nogle mine kolleger har lyst til at gå foran med specialproduktioner efterspurgt af detailkæder og forbrugere, og jeg ville ønske flere os kunne opnå bedre priser igennem forbruger drevet udvikling.
Udviklet af landIT