Nyhedsarkiv » Fup og fakta om økologisk og konventionel svineproduktion

01.08.2017


Kronik af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.


I en kronik i søndags ytrer akupunktør og ørelæge Per Bennicke sig om økologisk og konventionelt landbrug i en grad, der kalder på, at nogen minder skribenten om, at selv en ørelæge må formodes at have to ører og én mund. Dermed sagt, at Per Bennicke har glemt at sætte sig ind i fakta, inden han ytrede sig.

Blandt andet mener Per Bennicke, at viben skulle være uddød for årtier siden i Danmark. Det er heldigvis ikke tilfældet, og skribenten behøver ikke engang bevæge sig uden for Region Syddanmark for blandt andet at finde den på strandenge og i vadehavet.

Per Bennicke mener også at vide, at dødeligheden blandt økologiske pattegrise er otte procent, men omkring 20 procent hos de konventionelle. Her er det lykkedes ørelægen at få vendt virkeligheden på hovedet. En dansk undersøgelse i syv større, økologiske besætninger har vist en dødelighed på 33 procent indtil fravænning, hvilket er mere end 10 procentpoint højere end landsgennemsnittet for den samlede danske svineproduktion fra 2016, som dog desværre ikke er delt op på forskellige produktionsformer, men hvor hovedparten af data er baseret på konventionel produktion. Når man kikker på gennemsnit, skal man naturligvis altid huske, at der - uanset driftsform - kan være stor variation fra besætning til besætning, men på trods af det, er det umuligt at fremstampe de tal, som Per Bennicke nævner.

Ørelægen hævder videre, at kobber bruges mod diarre hos smågrise. Det er ikke korrekt. Ligesom kobber indgår i menneskers vitaminpiller, er kobber også noget, som tilsættes både økologisk og konventionelt svinefoder, fordi det er et livsvigtigt mikromineral.

Endelig nævner Per Bennicke en dom, som gik Coop Sveriges markedsføring af økologi imod. Det står jo Per Bennicke og alle andre frit for at købe de varer, de vil, og gå ind for de produktionsformer, som de tror på. Jeg vil blot tillade mig at nævne, at Coop måtte modtage dommen, idet retten ikke mente, at der var tilstrækkelige videnskabelige belæg for, at økologiske fødevarer skulle være bedre og medføre færre sundhedsrisici, end konventionelle fødevarer, hvilket Coop Sverige havde hævdet i sin markedsføring.

Desværre ser vi ind i mellem forskellige danske butikskæder, der bruger samme metoder, som Coop i Sverige har fået dom for, men også her til lands har vi skrappe krav til markedsføring. Derfor håber jeg, at dommen mod Coop i Sverige kan få danske butikskæder til at tænke sig om en ekstra gang, inden de på et for løst grundlag markedsfører økologiske fødevarer på bekostning af konventionelle.

Heldigvis har vi generelt meget høje standarder for fødevareproduktion her til lands. Det får mig til at understrege, at der ikke er grund til at bekymre sig som forbruger, hvis man springer de økologiske fødevarer over. Det gælder blot om at købe dansk. Hvis man gør det, har man nemlig gjort rigtigt meget godt for både miljø, klima og dyrevelfærd.


Per Bennickes kronik kan blandt andet læses her.
 

Fototekst
Pattegrisedødeligheden i frilands- og økologisk produktion er betydeligt højere end i indendørs systemer.
 

OK