Nyhedsarkiv » Godt nyt: Minister vil have skudt vildsvin

15.12.2017
 
I Landsforeningen Danske Svineproducenter er glæden stor efter vi netop har fået oplyst, at kampen mod vildsvin i Danmark, der udgør en særlig risiko for smitte med afrikansk svinepest, nu kan intensiveres.
 
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har netop udsendt en pressemeddelelse hvoraf det fremgår, at det nu bliver tilladt at skyde vildsvin i Danmark op til en 1½ time før og efter solopgang/-nedgang. 

Som noget nyt må man også anvende kunstigt lys, samt nedskyde vildsvin på foderpladser og fra kunstigt skjul. 

Ydermere vil Naturstyrelsen undersøge muligheder for fælder, der kan fange flere vildsvin af gangen. De vil også gøre forsøg med natsigtekikkerter, som ellers ikke er tilladt. 

Endelig opfordrer ministeren til stor varsomhed med at smide madrester fra sig på rastepladser og des lige.
I forvejen gør landbruget hvad det kan for at holde svinepesten ude af landet ved omfattende vask og kontrol af transportbiler, der kører ind og ud af landet. I Landsforeningen har vi længe sukket efter en mere intensiv indsats overfor den risiko som vildsvin på dansk grund medfører, og vi kan altså kun glæde sig over, at ministeren nu viser rettidig omhu.

Du kan læse hele ministeriets pressemeddelelse her eller i teksten nedenfor.
 
Yderligere oplysninger, kontakt
formand Henrik Mortensen, tlf. 2089 0044 
eller direktør Nicolaj Nørgaard, tlf. 2148 5165
 
**********
Pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet 15. december 2017:
 
Milliardeksport truet:
Minister går til kamp for at hindre afrikansk svinepest

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sætter nu en stribe aktioner i værk, der skal holde afrikansk svinepest væk fra Danmark. Vildsvin i den danske natur skal skydes.

Svinepesten breder sig i Europa mod vest gennem Polen og er senest også konstateret i Tjekkiet. Derfor har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu besluttet at sætte flere indsatser i værk for at undgå, at Danmark bliver ramt af afrikansk svinepest. Hvis sygdomme kommer til Danmark, vil det kunne få konsekvenser i milliardklassen for dansk eksport. 

Strejfende og undslupne vildsvin, der lever frit i den danske natur, skal derfor aflives og fjernes så hurtigt som muligt. En informationskampagne skal gøre det klart, at madrester kan være farlige smittespredere for svin. Selv en pølsestump kan indeholde smitten, der dog er helt uskadelig for alt, undtaget svin. 

- Vildsvin spreder svinepest, og derfor skal de væk. De kan blive smittet af madrester, der stammer fra lande med svinepest. For eksempel på rastepladser, hvor chauffører har spist mad, som de har haft med hjemmefra fra pestområder. Og så smitter vildsvinene hinanden. Derfor må de væk, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. 

Nye jagtregler
Jægere får derfor nye muligheder for at jage de nataktive vildsvin i den danske natur. Det vil som del af regulering blive tilladt at skyde dem op til en 1½ time før og efter solopgang/-nedgang. Man må som noget nyt anvende kunstigt lys, skyde på foderpladser og fra kunstigt skjul. Naturstyrelsen vil undersøge muligheder for fælder, der kan fange flere vildsvin af gangen. De vil også gøre forsøg med natsigtekikkerter, som ellers ikke er tilladt. 

Fødevarestyrelsen skal sætte en kampagne i gang, der viser, hvor farligt det er at fodre fødevareproducerende dyr med køkken- og madaffald, der indeholder fisk eller kød. Den rettes især mod svineproducenter, hobbylandmænd og kælegrisejere. 
 
Inspektion af lastbiler
Fødevarestyrelsen vil kontrollere grundigere, om transportører overholder reglerne om at rengøre og desinficere efter transport af klovbærende dyr. Der vil blive fysisk inspektion af lastbiler. 

Transporterhvervet har desuden suppleret de danske regler med en frivillig brancheaftale for at reducere risikoen. Fødevarestyrelsen forbereder sig også på at kræve tvungen rengøring og desinfektion af dyretransportbiler ved grænsen, hvis sygdommen kommer tættere på den danske grænse. 

Formanden i Svineudvalget i Økologisk Landsforening og økologisk svineproducent Randi Vinfeldt siger:  

- Jeg kan kun bakke op om, at vi får gjort noget ved problemet med vildsvin med det samme. Som økologisk svineproducent står jeg og mine kolleger til at skulle lukke min produktion helt ned, hvis først afrikansk svinepest kommer til Danmark. Vi har ikke noget sted, hvor vi kan lukke vores fritgående grise ind. Afrikansk svinepest i Danmark vil være en katastrofe for alle produktionsformer men i første omgang vil det ramme den økologiske produktion hårdt. Så jeg synes, det er det rigtige at sætte gang i alle de nødvendige tiltag her og nu, så vi forhåbentlig kan undgå en katastrofe for dyrene og økologisk svineproduktion i Danmark. 

EU bør også intensivere kampen
Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen har tidligere på ugen bedt EU-Kommissionen om at intensivere kampen mod afrikansk svinepest. 

- Jeg mødte stor velvilje i EU, og alle er klar over, at situation er alvorlig. Men vi er nødt til allerede nu i Danmark at gøre vores yderste for at holde denne fare væk fra vores grænser. Derfor vil jeg sætte alle kræfter ind på at indrette regler og bekendtgørelser, så de arbejder for at stoppe smitten, siger Esben Lunde Larsen. 

Afrikansk svinepest er uskadelig for mennesker, men medfører en smertefuld død for både vild- og tamsvin. Ministerens tiltag vil kræve ændringer af regler og bekendtgørelser og involverer både Fødevarestyrelsen, Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen. 
 
Yderligere oplysninger:
Kommunikationschef Mette Thorn tlf. 2561 7170, e-mail: mthor@mfvm.dk 
 
 
 
OK