Nyhedsarkiv » Vi tager fødevaresikkerhed seriøst

03.06.2010

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

Det er helt fint, at myndighederne råber op, når forbruget af antibiotika i danske svinestalde er stigende.
 
En stigning er et skridt i den forkerte retning, og vi vil selvfølgelig gøre alt hvad vi kan for at begrænse anvendelsen af antibiotika i staldene til lavest mulige niveau.
 
Vi forstår godt, at man som forbruger interesserer sig for sikre fødevarer. Det gør vi også. Faktisk er den ekstremt høje fødevaresikkerhed ved dansk svinekød netop grunden til, at kødet er efterspurgt i hele verden.
 
Når dansk svineproduktion er anerkendt for sin høje fødevaresikkerhed er det netop fordi, vi anvender meget små mængder antibiotika i sammenligning med andre svineproducerende lande. Samtidig går vi en lang bue udenom de typer antibiotika, der er kritisk vigtige for behandling af mennesker. Resultatet er, at eksistensen af resistente bakterier i danske svinestalde kun er brøkdele af niveauet i andre lande.
 
En af de bakterier som oftest bliver sat i forbindelse med svineproduktion er den multiresistente stafylokok MRSA. En undersøgelse udført af EU’s fødevaresikkerhedsmyndigheder viste, at bakterien fandtes i 20 % af staldene i Holland, men kun i 3,5 % af de danske.
 
Også salmonellabakterier kan udvikle resistens. Her viser undersøgelser, at salmonellabakterier i udenlandsk svinekød tre gange så ofte er resistente overfor udvalgte antibiotika sammenlignet med salmonellabakterier fra dansk svinekød.
 
Vi bruger i Danmark ca. 0,06 gram antibiotika pr. kg. produceret svinekød. Det svarer til en femtedel af det gennemsnitlige forbrug pr. kg. produceret kød.
 
Så jo, det kan blive endnu bedre, men vi gør det faktisk ikke så ringe endda.
OK