Nyhedsarkiv » Danske læger bærer et tungt ansvar for den stigende udvikling af resistente bakterier i Danmark

08.07.2010

Kommentar af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.

Dansk svineproduktion har de seneste uger og måneder været udsat for ualmindelig hård kritik fra forskellige lægefaglige personer fra både hospitals- og forskningsverdenen. En af erhvervets hårdeste kritikere er ekspert i klinisk mikrobiologi, professor, overlæge Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitets Hospital.
 
- Vi styrer lige mod katastrofen, hvis vi ikke gør noget radikalt her og nu, sagde Hans Jørn Kolmos til dagbladet Børsen og kaldte landbruget for en decideret farlig produktionsform. Han tilføjede senere i artiklen, at lægerne jo har rettet ind og er påpasselige med receptblokken, når det drejer sig om antibiotika.
 
Sandheden er, at danske læger tværtimod har forøget forbruget af nyere, bredspektrede antibiotika med 321 % over de seneste 10 år. Netop denne type antibiotika vurderes særligt risikabel i forhold til udvikling af resistente bakterier.
 
Den seneste opgørelse over forbruget af antibiotika og forekomsten af resistente bakterier i Danmark viser, at det samlede forbrug af antibiotika på sygehusene steg med 7 % fra 2007 til 2008, men at stigningen var flere gange større blandt de bredspektrede antibiotika.
 
I alt steg forbruget af nyere, bredspektrede antibiotika til mennesker med 17 % fra 2007 til 2008, en udvikling som ifølge Statens Serum Institut vil resultere i, at også forekomsten af resistens over for disse antibiotika vil stige.
 
I en kommentar til den store stigning i anvendelsen af bredspektrede antibiotika til mennesker skriver overlæge Niels Frimodt-Møller fra Statens Serum Institut, at det er afgørende at få standset stigningen i brugen af de bredspektrede antibiotika, som fører til stigende resistens og derfor forværrer behandlingsmulighederne af en række alvorlige infektionssygdomme.
 
Dansk svineproduktion er foregangsland, når det gælder anvendelse af antibiotika. Undersøgelser viser, at forbruget af antibiotika i Danmark kun er cirka en femtedel af det gennemsnitlige forbrug i de fleste andre svineproducerende lande. Alligevel bestræber vi os hele tiden på at blive bedre. Det gør vi for eksempel ved at indføre et frivilligt stop for brugen af den bredspektrede antibiotikatype cephalosporiner, som vurderes som særligt vigtige til behandling af mennesker, samt ved at samarbejde med myndighederne om den såkaldte Gult Kort ordning, som skal hjælpe svineproducenter med et relativt stort medicinforbrug til at reducere brugen af antibiotika.
 
Vi forventer ikke et stort bifald for indsatsen, men det kunne være rart om professor Hans Jørn Kolmos og hans ligesindede bare en gang imellem turde vende blikket lidt indad og gribe i egen barm.
 
Danske Svineproducenter er altid åben overfor dialog omkring erhvervets anvendelse af antibiotika. Vi tager omverdenens bekymring for anvendelse af antibiotika i svineproduktion seriøst og opfordrer kritikerne til at bidrage konstruktivt til, hvordan vi i fællesskab løser den udfordring vi står overfor, i stedet for blot at fortsætte deres dybt forudsigelige kritik af erhvervet.
OK